dimecres, 16 de març del 2011

Irresponsabilitat

Podíem llegir ahir el balanç de legislatura del GOB. Un balanç especialment injust i esbiaixat. El GOB, com a entitat líder ecologista té l’obligació de ser crític, d’exercir el paper de “Pepito Grillo” de la política balear (o mosca collonera, xerrant clar), ha d’estar vetllant sempre pel respecte al medi ambient i denunciar les actuacions (o la manca d’elles) que cregui perjudicials. Com dic, l’obligació del GOB és ser crític, però també té el deure d’actuar amb responsabilitat.

Al balanç presentat ahir es xerra de descrèdit i decepció. El que desacredita la classe política és el discurs de “tots són iguals”, els actes d’alguns no poden ser generalitzats. Ni aquest govern és igual que l’anterior ni són iguals els socis que el formen.

Dic que és especialment injust perquè fica a tothom al mateix sac, rebent justos per pecadors. Ni el PSM ni el BLOC han estat uns socis de govern còmodes. Han vetllat per la conservació del territori tot el que han pogut i el que li han permès. En moments de divergència sí és cert que han optat per mantenir el pacte i seguir al govern, però ens hauríem de demanar com seria aquest balanç que presentava ahir el GOB si no haguessin pogut seguir pressionant al PSOE com a socis de govern i gestionant les seves àrees. Hi hauria tren fins Artà? Estaria protegit Son Bosc? No és un exercici de complicitat, sinó de responsabilitat.

Dic que és especialment esbiaixat perquè trobem crítiques fins i tot a les conclusions de la part del balanç positiu, a més d'algunes mancances, com la referència al Pla Hidrològic. També juga amb les paraules titulant “Ni un nou metre quadrat d'espai natural protegit”, fent referència a figures legals, quan d'espai natural se n'ha protegit de nou, i molt (d'acord que mai abastament). Afirma que queda pendent la reducció de l'administració pública -quan és un procés que ja ha començat. O insta als partits a aprovar una llei del sòl de consens, quan saben perfectament que amb la majoria que hi ha ara al Parlament, una “llei del sòl de consens” podria ser encara pitjor del que tenim actualment.

Per tots aquests motius, i tenint en compte que en dos mesos hi ha unes eleccions autonòmiques, insulars i municipals, consider que el GOB ha actuat amb irresponsabilitat. Si bé no tant en el contingut, sí en les formes.

Publicat a La Veu de Mallorca 16/03/2011

10 comentaris:

  1. El GOB sempre va bé mentre governa el PP, però quan intentam governar noltros, són uns irresponsables...

    ResponElimina
  2. Queda molt malament oposar-se a un hospital. Però tots darrera el GOB, bé que mos oposàrem a Son Espases. En canvi, ara, ni mú sobre Son Bordoi. I sa grosseria és sa mateixa, o no?

    ResponElimina
  3. És innegable que es PSM s'ha venut al PSOE aquesta legislatura... Sé que és lo que hi ha, que no en queda d'altra si volem que es PP no governi... però se podrien haver fet ses coses MOLT millor. Així que hauríeu d'entonar el "mea culpa" i intentar millorar de cara al futur. Son Espases, són Bordoi, sa Via Connectora... Déu mos guardi confessats... Si el Govern està format ara per una (suposada) esquerra, i esquerra nacional-ecologista, que hem d'esperar si entra el senyor Bauzà? Jo sincerament com el GOB trob que no hi ha tanta diferència. Tant dolents un com els altres...

    ResponElimina
  4. Doncs jo crec que s'han fet moltes més coses positives que negatives. Reduir el debat a via connectora i Son Espases és típic d'aquell sector de l'esquerra acomplexat i autodestructiu. Aquesta legislatura S'HA PROTEGIT MÉS TERRITORI QUE A QUALSEVOL ALTRA LEGISLATURA, amb la Llei de Mesures Urgents, Arts, Son Bosc, Son Baco, totes les zones humides... I això és molt més que Son Espases i via Connectora (rebaixada gràcies al BLOC), però deix aquestes dues actuacions per a l'esquerra acomplexada i que se sent més còmode grunyint i protestant a l'oposició. I la ciutadania haurà de diferenciar entre aquells que només serveixen per protestar i aquells altres que volen governar per canviar les coses (malgrat sigui passeta a passeta)

    ResponElimina
  5. molt d'acord amb l'article, i amb el darrer comentari, i molt cansat de la demagògia i populisme irresponsable d'aquesta ERC que no va dir ni mu de Son Espases mentre era al Govern

    ResponElimina
  6. Enhorabona Xisca, comparteixo totalment el teu article. Si qualcú protegeix el territori quan governa és el PSM, s'ha de tenir en compte que no governam en majoria absoluta i que ha costat molt convèncer el PSOE. Crec que el GOB és un poc temerari, dona la sensació que vulguin que torni la dreta den Josemon. A Marratxí sabem molt bé com vol "protegir" el territori el PP. Salut i coratge

    ResponElimina
  7. Xisca, enhorabona per la valentia. Tot i que no estic gens d'acord amb tu. El PSM es compromet a governar amb el PSOE, que és pot ser el millor govern al que podem aspirar, però que no es cregui que tot seran mambelletes. Cal que el PSM s'empassi els retrets si traga amb el segon cinturó, les maniobres a Cabrera, el Palau de Congressos, Son Espases o la indisciplina urbanística al sòl rústic.
    Dit això, ànims! No deu ser gens fàcil governar, però acceptau la crítica dels que som votants i simpatitzants ;-)

    ResponElimina
  8. Totalment d'acord amb l'article.

    No m'agraden moltes de les coses que ha fet l'actual govern , la veritat, estic d'acord amb moltes de les acrítiques que planteja el GOB, però quan es fan algunes afirmacions com les darrers, criticant el projecte de fer una Via Connectora (o Segon Cinturó o el que li vulguin dir), no puc evitar recordar que durant la legislatura 1999-2003 el govern de progrés es va dedicar a discutir com s'havia de fer el desdoblament de la carretera de Manacor sense concretar res i, finalment, durant la legislatura 2003-2007 el PP i UM hi van fer una autopista que s'hauria pogut evitar si s'hagués tirat endavant el desdoblament previst.

    Com deia, tot i que hi ha moltes coses que no m'agraden (Son Espases, Son Bordoi...), és evident que el Govern actual ha estat, possiblement, el que podem recordar que ha fet la política més proteccionista en molt de temps. La protecció d'espais mitjançant la Llei de mesutes urgents, l'impuls del transport públic reduint preu i augmentant freqüències, l'electrificació del tren i l'inici de les obres del tren fins Artà...

    Pens que plantejaments com el que ha fet el GOB no sols no ajuden a continuar la tasca sinó que, tot el contrari, donen ales a la dreta per justificar el desastre que varen fer durant la legislatura anterior i justifiquen que la gent voti aquells partits que, de ben segur, no estan gens d'acord amb el que s'ha fet aquests anys... que potser és massa poc, però aquests altres no sols no haguessin protegit RES, sinó que estaríem molt pitjor. Que es facin tantes crítiques com calguin, però sempre amb esperit constructiu i plantejant el que s'ha fet bé.

    Ah! I, per suposat, demanar als dirigents dels partits que mentre han estat al Govern han callat i donat suport al que s'anava fent que segueixin amb la boca tancada i no siguin oportunistes defensant projectes que no se creuen... però clar, supòs que si varen esser deslleials mentre governaven, no podem pretendre que ara siguin coherents.

    ResponElimina
  9. Em sembla que el Govern no és el PSM, la qual cosa queda patent en les actuacions seguides pel Govern, de la mateixa manera que es nota que el PSM és soci de Govern i participa en les decisions, perquè s'han fet millores i avanços gràcies al PSM, tot i les dificultats dels nostres i les nostres companyes.

    El que no podem defensar és que es faci una animalada perquè si no el PP en farà una de més grossa!!! Crec que el programa del PSM és clar, crec que la societat sap quin és el PARTIT REFERENT del ecologisme a Mallorca i crec que la gent encara té prou criteri.

    Governar amb partits com PSOE i UM implica haver de menjar-se crítiques més que justificades. En qualsevol cas, no podem culpar els ecologistes dels resultats electorals, com qualque vegada he pogut escoltar.

    El comunicat del GOB és clar amb les actuacions ben fetes, amb aquelles qüestions ignorades i amb les actuacions equivocades. Si el GOB no diu res, dolent per a uns. Si el GOB diu, dolent per a aquells que mesclen ous amb caragols. El GOB és apolític, i actua amb coherència i independència. Acceptem les crítiques, perquè repetesc, el Govern no és el PSM.

    ResponElimina
  10. En política s'ha de jugar a fer possibles les nostres utopies... tot sabent que no ho aconseguirem. S'ha d'estar en el govern,sempre que sigui possible, i empènyer cap als nostres ideals. Assolir totes les fites d'un programa suposa governar amb majoria absoluta, i això el PSM encara no ho ha aconseguit. Per tant, benvingudes totes les millores i avenços assolits a partir de la quota de poder que es té. Sense el PSM hauria estat pitjor. Hi ha una altra disjuntiva: quedar-se a mirar com passa la processó i limitar-se a protestar, però això és molt poc productiu. El meu respecte pel GOB, és un referent, però fer política de veres, dins un pacte, suposa fer renúncies i concessions. No siguem somiatruites: treballem per continuar en el govern, i no bolidem quin pa s'hi dóna quan governa el PP.

    ResponElimina