dissabte, 30 de juny del 2012

Com destruir una democràcia?

 
Pas 1. Descrèdit de la “classe” política:

El primer pas per destruir un sistema democràtic comença per fer creure a la població que “tots els polítics són iguals”. Els discursos no s'omplen de contingut sinó de descrèdit a l'adversari, traslladant alhora dos missatges: els polítics no tenen solucions i, a més, són igual de dolents.
Estem vivint una legislatura, a tots els nivells, que n'és un clar exemple, es prenen les pitjors decisions possibles en tots els aspectes, però per si algú pensa que d'altres ho farien millor, es menciona constantment la famosa “herència rebuda”.
Per tant, la percepció del ciutadà és que tanmateix els polítics són tots iguals, titelles de grans empreses i bancs i sotmesos a la política internacional i ni tans sols es compleixen les promeses electorals. En resum, no serveix de res anar a votar, el sistema està podrit: es crea una greu desafecció política.
Però per una altra banda, s'està generant un altre missatge, més subtil, però no menys perillós: es fa creure a la població que els temes dels que tracta la política són molt complicats, difícils d'entendre. Si els polítics no han trobat solucions, com les pot trobar una persona “normal”? Ens embullen amb grans paraules i constants mencions als “experts”.


Pas 2. Sobren polítics:

Seguint aquest discurs, la passa a donar pareix lògica: sobren polítics.
En les darreres setmanes hem pogut veure a les xarxes socials com la proporció de polítics a l'Estat Espanyol és molt més alta que a altres països, com Alemanya, i hem sentit a Aguirres i Bauzás proposar la disminució del nombre de diputats als seus respectius Parlaments, així com la supressió dels petits municipis o de les mancomunitats. Casualitat? Permeteu-me que ho dubti.
La trampa ja està muntada. Afirmar que sobren polítics implica afirmar que sobra representativitat, implica deixar les decisions (i el poder) en mans d'uns pocs, la pèrdua d'opinió de les minories i la imposició de les idees majoritàries enfront la diversitat.
La democràcia es basa en la representativitat, en que totes les opinions siguin escoltades i, mal els hi pesi a alguns, l'autodeterminació. Destruir la representació més directa i propera que tenen els ciutadans és atacar la base de la democràcia. I fer-ho en nom de l'austeritat, quan la majoria de càrrecs dels municipis petits ni tan sols cobren, és una gran fal·làcia.


Pas 3. Dictadura tecnològica:

Ja s'ha solucionat un dels dos problemes plantejats i tenim menys polítics. Anem a mirar d'encarar el segon: els “grans” temes són molt complicats i ni tan sols els polítics que queden els saben resoldre.
La solució és molt senzilla i molt lògica: deixe'm-ho en mans dels experts! Clar que sí. Uns experts als que se'ls hi suposa uns grans coneixements i imparcialitat (com en Rato, per exemple...) i que, tot i no haver estat triats pel poble, a partir d'ara el dirigiran.
Com deia Teresa Forcades, quan governen uns senyors que no ha triat ningú, s'en diu dictadura.

I així es destrueix una democràcia, en base a dues grans mentides que ens hem empassat ben de gust: els polítics són tots iguals (de dolents) i els temes són tan complicats que els hem de deixar als imparcials “experts”.